SWW is een eigentijdse welzijnsorganisatie, die samenlevingsvraagstukken vanuit verschillende disciplines benadert en bij de oplossing kiest voor een integrale aanpak. Kwaliteit en klantgerichtheid zijn leidraad in de SWW-cultuur. De SWW medewerkers en vrijwilligers worden voor het merendeel in wijken en dorpen en voor een klein deel doelgroepgericht ingezet. Door de eigen mogelijkheden van mensen te stimuleren functioneren zij als ‘krachtcentrale’ voor de ruim 55.000 burgers van het werkgebied.
Telefoonnummer: | 0528 278855 |
E-mail: | info@swwh.nl |
Website: | www.swwh.nl |
Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars.
De bemiddeling houdt in dat getrainde vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren. Ze geven geen oordeel, ze spelen niet voor rechter, ze zijn neutraal. Ze proberen ervoor te zorgen dat de partijen zelf een oplossing vinden. Het voordeel van Buurtbemiddeling is dat bewoners hun problemen niet bij politie of justitie neerleggen, maar proberen er onder begeleiding van bemiddelaars onderling uit te komen. Daarmee kan worden voorkomen dat een ruzie te hoog oploopt en komt er uiteindelijk een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.
Wij werken met jongerenwerkers die de kunst verstaan om jongeren aan te spreken vanuit de leefwereld en de doelen van de jongeren zelf. Ze helpen jongeren hun eigen problemen op te lossen en leren ze om bij te dragen aan het organiseren van activiteiten en projecten. Een duwtje in de rug is prima, maar leer verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Dat is de filosofie.
Al je talenten optimaal ontwikkelen voor je eigen toekomst. Wie wil dat niet? Het kan in Hoogeveen. Jong Hoogeveen heeft de toekomst. SWW is met een groot aantal andere organisaties partner in Jong Hoogeveen. Klik op het logo om naar de website van Jong Hoogeveen te gaan.
Voor meer informatie:
http://www.swwh.nl/pagina/jeugd-en-jongeren/
JMW biedt hulp aan ouders en kinderen/jongeren.
heb je een vraag? op de meeste scholen is een JMW-er aanwezig die je verder kan helpen
Maatje op Maat heeft als doel leerlingen succesvol een onderwijstraject te laten doorlopen. Een Maatje stimuleert een leerling die daarbij een steuntje in de rug nodig heeft. Het gaat om leerlingen van het basisonderwijs, in het voortgezet onderwijs en in het mbo.
website activiteit: http://www.swwh.nl/pagina/jeugd-en-jongeren/
Bij de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen kunt u als oudere terecht voor een aantal diensten en voorzieningen die er op gericht zijn u te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren in uw eigen woon- en leefomgeving.
Zo kunt u bij ons terecht voor:
•Voorlichting, informatie, advies en ondersteuning
•Voorzieningen, activiteiten, ontmoetingen en ontspanning
Voor meer informatie:
http://www.swwh.nl/pagina/senioren/
verschillende locaties en verenigingen waar men buurt/dorps - lotgenoten kan ontmoeten.
Het algemeen maatschappelijk werk biedt inwoners van Hoogeveen hulp bij problemen waar ze niet zelfstandig uit kunnen komen.
Het maatschappelijk werk is een zogenaamde eerstelijns voorziening. Dat betekent dat het gratis toegankelijk is voor alle burgers, zonder selectie vooraf en zonder verwijsbriefje.
Maatschappelijk werk biedt u hulp bij het oplossen van uw problemen of biedt u een goed gesprek waarin de zaken weer helder worden gemaakt.
Hulp kan zowel individueel als in groepsverband aangeboden worden.
Website: | http://www.swwh.nl/pagina/groepswerk-maatschappelijk-werk/ |
Het geven van mantelzorg is iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan u veel voldoening geven. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. Denk aan stress, oververmoeidheid of lichamelijke klachten.
Mantelzorgondersteuning helpt u de zorglast wat te verlichten. De ondersteuning en advisering van mantelzorgers in de gemeente Hoogeveen is gratis. Het belang van de mantelzorger - jong of oud - staat daarbij voorop.
Wie zorgt voor een langdurig zieke partner, gehandicapt kind of ander familielid, is mantelzorger. De ondersteuning die wij aan hen bieden bestaat uit:
Mantelzorg-Vitaal is het samenwerkingsverband tussen de gemeente Hoogeveen, het Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen, het Diaconaal Platform en de Stichting Welzijnswerk. Gezamenlijk bieden wij via Mantelzorg-Vitaal een ruim aanbod aan activiteiten aan voor u als mantelzorger. U vindt deze op de website www.mantelzorg-vitaal.nl.
website voor meer informatie: http://www.swwh.nl/pagina/mantelzorgondersteuning/
Wanneer ben je mantelzorger?
Als jij opgroeit in een gezin met een langdurig zieke of gehandicapte (groot)ouder, broer of zus mag jij jezelf zien als jonge mantelzorger. Speciaal voor jou organiseert de SWW leuke activiteiten om even afstand te nemen van de situatie bij je thuis
Voor meer informatie:
http://www.swwh.nl/pagina/jonge-mantelzorgers/
Bij respijtzorg neemt iemand van de Vrijwillige Thuisondersteuning of Handen-in-Huis of een professionele hulpverlener even de zorg voor uw naaste van u over. Hierdoor heeft u dan wat tijd voor uzelf.
Respijtzorg kan eenmalig zijn (bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) maar ook met regelmaat worden gegeven: bijvoorbeeld elke week een dagdeel. De zorg wordt tijdelijk volledig overgenomen. Dat betekent dat al uw mantelzorgtaken kunnen worden overgenomen. Dat kan zijn: afwassen, kleine huishoudelijke klusjes, wandelen, spelletjes doen, waken etc.
Zie voor meer informatie:
https://gemeenten.movisie.nl/d...
http://www.swwh.nl/pagina/respijtzorg/
https://www.meedrenthe.nl/clienten/diensten/logeerkring-drenthe
Website: | http://www.swwh.nl/pagina/vrijwillige-thuishulp/ |
Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. Vrijwilligerswerk is niet verblijvend.
Doe een vrijwilligerstest
Verschillende keuzetests die je kunnen helpen bij het vinden van voor jou geschikt vrijwilligerswerk.
Wat doet een opbouwwerker? De rol van de opbouwwerker is onderverdeeld in:
Het aanspreekpunt in de wijk
De opbouwwerker is zichtbaar aanwezig in de wijk of het dorp. Dat gebeurt vaak in samenwerking met het wijkteam van de Smederijen, op het spreekuur, buiten in de straat of in gesprek bij mensen thuis, om in contact te treden met bewoners en een beeld te krijgen van wat er leeft en speelt in een bepaald gebied. Bewoners kunnen zelf aangeven welke problemen er in hun omgeving spelen en hoe die het best opgelost kunnen worden.
Ondersteunen van nieuwe burgerinitiatieven
Het opbouwwerk ondersteunt nieuwe burgerinitiatieven in de wijken/dorpen. Daarbij is het doel het initiatief zo snel mogelijk van de bewoners zelf te maken. Initiatieven als burenhulpcentrales zijn hier voorbeelden van.
Actief op zoek naar talenten en vrijwilligers
De medewerkers in de gebiedsteams zijn altijd actief op zoek naar talenten en vrijwilligers. Zij motiveren inwoners echt iets voor elkaar te betekenen. Daarmee ondersteunen zij bewoners hun eigen kracht en persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen om zich in te zetten voor een prettige leefomgeving en een gezonde en actieve leefstijl. Het project Opgroeien in Elim is hier een voorbeeld van.
Samenwerken met andere organisaties
Het leggen van verbindingen en het zoeken naar samenwerking met andere organisaties op het gebied van zorg en welzijn.
website activiteit: http://www.swwh.nl/pagina/opbouwwerk/
Groepswerkprogramma's
Niet altijd wordt in de hulpverlening met individuen, echtparen of gezinnen gewerkt. Soms kan het zinvol zijn om met een groep klanten te werken die in een vergelijkbare positie verkeren of overeenkomsten hebben in hun problematiek.
Groepswerk biedt verschillende voordelen:
Groepswerk heeft ook een element van oefening. Je combineert praten met doen. Het oefenen gebeurt in de groep, bijvoorbeeld in een rollenspel, maar ook thuis, aan de hand van schema’s en opdrachten. De meeste groepen gaan twee keer per jaar van start en duren zo’n acht à tien bijeenkomsten. Deelname is kosteloos of tegen een kleine vergoeding.
De SWW kent groepswerkprogramma’s voor:
• Assertiviteit
• Budgetteren kan je leren (volwassenen)
• Mindfulness
• Trainingen sociale vaardigheden (6-9 jr: Tim & Flapoor) (9 t/m 12 jr) (13 t/m 16 jr)
• Weerbaarheidstrainingen (jeugd en ouderen)
• KIES training (kinderen in echtscheiding situatie)
• En nu ik...! (kinderen in huiselijk geweld situatie)
• Plezier op school (voor kinderen die naar de brugklas gaan)
Zie voor actuele informatie:
Website: | http://www.swwh.nl/pagina/groepswerk-maatschappelijk-werk/ |
Ook mensen met een beperking willen meedoen in de samenleving. Want net als elk ander mens, willen ze het liefst een gelukkig en waardevol leven leiden. Ze zíjn immers meer dan hun beperking! Maar naar school gaan, werken, zelfstandig wonen, hun gezondheid, sporten en het omgaan met regels en geld, kosten wel vaak meer energie en doorzettingsvermogen. Ook van hun omgeving. Dan kan een steuntje in de rug meer dan welkom zijn.
U vindt onze cliëntondersteuners in een wijkteam bij u in de buurt. Zij geven u uitleg over ingewikkelde zaken, staan naast u en denken mee om samen een goede oplossing te vinden. Zodat u zelf weer verder kunt. Wilt u gebruik maken van deze cliëntondersteuning, dan kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau.
Telefoonnummer: | 0528-278855 |
E-mail: | info@swwh.nl |
Website: | www.swwh.nl |
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag.
Krijgt u huurtoeslag en verandert er iets in uw leven? Als bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt of de samenstelling van uw huishouden, dan heeft dat gevolgen voor uw toeslag. U moet veranderingen in uw situatie binnen 4 weken aan ons doorgeven. Lees meer op: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag
Steunpunt Belasting dienst Hoogeveen
Belastingsteunpunt Hoogeveen https://www.belastingdienst.nl...
Verandert er iets in het nieuwe jaar? Zoals een terugkeer op de arbeidsmarkt, de toekenning van huur- of zorgtoeslag, maar ook een overlijden scheiding of huwelijk? Heeft u advies nodig? Het Steunpunt van de Belastingdienst in het Werkplein (Dekkerplein 1, Hoogeveen) is open op dinsdag t/m donderdag open van 09.00 - 17.00 uur en vrijdag van 09.00 - 13.00 uur. Het is ook mogelijk zelf een afspraak te maken op de website van de Belastingdienst voor persoonlijke hulp in het steunpunt. Mensen die liever via de Belasting Telefoon een afspraak maken, kunnen hier uiteraard ook nog steeds terecht: 0800-0543
Telefoonnummer: | 0800 0543 |
Website: | https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/huurtoeslag |
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een subsidie (budget) van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die zij nodig hebben. Denk hierbij aan intensieve zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging, hulpmiddelen en voorzieningen. Iedereen die vanwege een beperking, aandoening of stoornis meer dan de gebruikelijke zorg, hulp of begeleiding nodig heeft, kan gebruik maken van een persoonsgebonden budget.
Een pgb kan verschillende doelen/vormen hebben:
DE PGB regeling is erg complex. Het beste is om in voorkomende gevallen contact op te nemen met de gemeente Hoogeveen, afdeling WMO.
Telefoonnummer: | 14 0528 |
E-mail: | info@hoogeveen.nl |
Website: | www.hoogeveen.nl |
Op verschillende locaties in Hoogeveen en de buitendorpen kunt u terecht voor een maaltijd. Er zijn verschillende eetgroepen waar u gezellig kunt aanschuiven. Er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. De maaltijden worden u aangeboden voor een vriendelijke prijs.
Het Maatjesproject Hoogeveen bemiddelt tussen vrijwilligers en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met als doel dat er contact en vertrouwen ontstaat. Een prettige waardevolle toevoeging aan iemands leven.
Vrijwilligers kunnen maatjes worden. Het gaat om gelijkwaardig sociaal contact, geen hulpverleningscontact. Gratis dienst. Aanmelden kan zonder verwijzing. Extra vrijwilligers zijn ook altijd welkom.
e-mailadres activiteit: maatjesproject@swwh.nl telefoonnummer: 0528 278855 website activiteit: http://www.swwh.nl/pagina/maatjesproject-hoogeveen/
Voor daginvulling kunt u ook kijken bij Ontmoeting.
Dagbesteding is alleen toegankelijk na indicatie via WMO
https://www.hoogeveen.nl/hulp-en-zorg/hulp-in-uw-dagelijks-leven/begeleiding-of-dagbesteding
Maatje@home heeft als doel gezinnen ondersteuning en praktische hulp te bieden in de gezinssituatie. Een vrijwilliger als ‘Maatje’ gaat met het gezin aan de slag om te versterken en vergroten van wat het gezin zelf al kan.
Telefoonnummer: | 0528-278855 |
E-mail: | s.vansleeuwen@swwh.nl |
Website: | www.swwh.nl/pagina/maatjehome/ |
Thema: luisterend oor bieden, hulpvraag formuleren, contact opnemen met professionals, verwijzing naar professionele instanties.
Mensen die door samenloop van omstandigheden op zichzelf zijn teruggeworpen, die de weg niet weten naar instanties, geen familie, vrienden of kennissen hebben om dit mee te delen of om hen te helpen.
De cliënt maakt zelf de keuzes en blijft daar ook verantwoordelijk voor. De vrijwilligers lopen een tijdje mee met een cliënt om hem/haar mogelijkheden te bieden, informatie en tips te geven en te begeleiden. De cliënt blijft zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt.
Er zijn geen kosten verbonden aan onze hulp.
Telefoonnummer: | 0528-278855 |
E-mail: | info@swwh.nl |
Website: | https://www.swwh.nl/ |
VVE & O ondersteunt, motiveert en stimuleert ouders/ verzorgers op een positieve manier om ze hun talenten te laten gebruiken bij de opvoeding en (taal)ontwikkelingsstimulering van hun kind(eren).
Taalstimulering en taalontwikkeling waren jarenlang het belangrijkste onderdeel van onze programma’s onder de naam Stap-In. Met algemene ontwikkelingsstimulering en opvoedingsondersteuning zijn wij inmiddels veel breder actief. Binnen VVE & O werken wij veel samen met peuterspeelzalen, basisscholen, de bibliotheek, consultatiebureau en andere partners van de SWW in jeugdhulpverlening.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Welzijnswerk, 0528 - 278855.
Website: | https://www.swwh.nl/pagina/vveo/ |
Voor- en Vroegschoolse Educatie en Opvoeding (VVE & O) ondersteunt, motiveert en stimuleert ouders/ verzorgers op een positieve manier om ze hun talenten te laten gebruiken bij de opvoeding en (taal)ontwikkelingsstimulering van hun kind(eren)..
VVE & O is een activiteit van SWW
Voor meer informatie:
http://www.swwh.nl/pagina/jeugd-en-jongeren/
Voor meer informatie:
Wij helpen mensen die door samenloop van omstandigheden op zich zelf teruggeworpen zijn, die de weg niet weten naar instanties, geen familie, vrienden of kennissen hebben om dit mee te delen of hen te helpen. Wij bieden een luisterend oor en nemen de tijd voor het realiseren van een vertrouwensrelatie om mensen van daaruit te begeleiden naar professionele instanties.
Sociaal maatschappelijke ondersteuning. Na inventarisatie hulpvraag formuleren en al dan niet in samenwerking met professionele instanties het leven van de client proberen weer op de rit te krijgen. Praktische ondersteuning (inrichting huis, hulp klussendienst, bemiddeling voedsel- en kledingbank). Inkomensondersteuning met betrekking tot verwijzing en/of begeleiding naar professionele en vrijwillige instanties voor lokale en landelijke regelingen.
Er zijn geen verplichtingen. Men maakt zelf de keuze en blijft daar ook verantwoordelijk voor. De vrijwilligers lopen een tijdje mee met een client om hem/haar mogelijkheden te bieden en te begeleiden.
Samen stil staan met andere ouders, hoe ben ik met de opvoeding van onze kinderen bezig. Wat gaat er goed en wat kunnen we versterken.
Bemoedigen en leren
Ook nieuwkomers kunnen hier terecht
openstaan voor nieuwe ideeën qua opvoeding
De Kledingbank is bedoeld als NOODHULP voor mensen die financieel echt niet rond kunnen komen. Dit word getoetst door de hulpinstanties .
De Kledingbank Drenthe werkt met een netwerk van erkende hulpverleners de zgn. doorverwijzers. Om in aanmerking te komen voor kleding dient u cliënt te zijn bij een van deze doorverwijzers. Op de website van de Kledingbank is aangegeven welke instanties mogen doorverwijzen. Deze organisaties en instanties leggen vervolgens contact tussen u als cliënt en de Kledingbank.
Via de Kledingbank kunt u ook gebruik maken van de Speelgoedbank. De speelgoedbank is voor elk kind van 0-12 jaar van de klanten van de kledingbank.
Website: | http://www.kledingbankdrenthe.nl/ |
Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten, die voor hun leeftijdgenootjes normaal zijn. Zij staan letterlijk vaak aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!
Stichting Leergeld Hoogeveen richt zich op kinderen tussen de 4 en 18 jaar, van wie de ouders een laag inkomen hebben en voor wie de kosten van school en buitenschoolse activiteiten nauwelijks op te brengen zijn. Het aantoonbaar inkomen moet beneden 120% van het bijstandsniveau liggen. Mensen kunnen bij ons een aanvraag doen voor hun kinderen. Bijvoorbeeld voor schoolspullen,werkweek, een computer, tweedehands fiets of andere zaken die nodig zijn om het kind mee te laten doen in de samenleving.
Na de aanvraag vindt een gesprek plaats. Het wordt verwacht dat inzicht wordt gegeven in de financiële omstandigheden van het gezin.
Website: | https://www.leergeldhoogeveen.nl/ |
Het Loket Geldzaken biedt financieel administratieve hulpverlening door vrijwilligers. Voor inwoners van de gemeente Hoogeveen.
Heeft u hulp nodig bij uw administratie? Heeft u schulden en u weet niet meer hoe het verder moet? U bent welkom bij Loket Geldzaken voor advies en hulp.
- Lezen en uitleggen van brieven
- Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget
- Gemeentelijke regelingen, zoals minimaregeling, kwijtschelding etc.
- DigiD
- Belastingen (geen aangifte IB)
- Aanvragen van pensioen of AOW
- Helpen bij betalingsregelingen
- Sociale Verzekeringsbank (SVB)
- Persoonsgebonden budget (PGB)
- Contact met woningcorporaties, zorgverzekeraars etc.
Loket Geldzaken werkt met vrijwilligers en kan deze hulp gratis aanbieden. Onze vrijwilligers beschikken over veel kennis op financieel administratief gebied. Zij weten wanneer zij u beter kunnen doorverwijzen naar specialisten, zoals naar Humanitas Thuisadministratie, Schuldhulpmaatje Hoogeveen of naar andere maatschappelijke hulpverleners.
Elke werkdag van 9.00 – 12.00 uur aan Het Haagje 119, Hoogeveen
Elke woensdagochtend van 09.00-12.00 uur in Het Anker, Otto Zomerweg 1, Hollandscheveld
U kunt zonder afspraak bij een van onze vrijwilligers terecht.
Tel: 0528 745 619 (met voicemail indien bezet en buiten openingstijden)
E-mail: info@loketgeldzaken.nl/
voor meer informatie:
http://www.stichtingloketgeldz...
Geen
Loket Geldzaken is een samenwerkingsverband van Humanitas Thuisadministratie, Schuldhulpmaatje Hoogeveen en Stichting Welzijnswerk Hoogeveen.
Website: | http://www.stichtingloketgeldzaken.nl/ |
De Stichting Voedselbank Zuidwest-Drenthe wil de gevolgen van armoede in deze regio helpen bestrijden. Wij gaan verspilling van voedsel tegen door dit in te zamelen en gratis te verstrekken aan mensen die onder de armoedegrens leven. De voedselbank kan dit doen door levensmiddelen in te zamelen bij producenten, distributeurs en lokale leveranciers. Daarnaast worden ook giften en opbrengsten uit sponsoracties omgezet in levensmiddelen.
De toetsingscriteria om in aanmerking te komen zijn landelijk vastgesteld:
Telefoonnummer: | 0615476278 |
E-mail: | info@voedselbankzuidwestdrenthe.nl |
Website: | https://voedselbankzuidwestdrenthe.nl/uitdeelpunten/uitdeelpunt-hoogeveen/ |
Schulden hebben kan erg ingrijpend zijn. Rekeningen niet meer kunnen betalen of onvoldoende geld overhouden om van te leven kan leiden tot stress en gezondheidsklachten. Over schulden praten we in Nederland niet gemakkelijk. Er ligt een taboe op. Daarom durven veel mensen met (beginnende) schulden vaak niet om hulp te vragen. Misschien begrijpelijk, maar niet verstandig.
Hoe helpen we bij schulden? Als je schulden hebt, helpt het niet als iemand je geld geeft. Wat je dan nodig hebt is goede hulp. Wie zijn geldzaken op orde heeft kan weer genieten van het leven. Dat gunnen we iedereen.
Hoe helpen we:
• Al je inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden worden op een rij. Daarna ga je samen aan het werk voor de oplossing.
• Je leert hoe je uitgaven kunt plannen en een administratie bijhouden.
• Als je inkomsten of uitgaven door omstandigheden veranderen, word je geholpen om een aangepast budget te maken. Wacht niet tot je in het rood staat!
• Je staat er niet alleen voor!
Er zijn geen kosten en geen voorwaarden aan de hulp..
Burenhulp is bedoeld voor mensen die door hun leeftijd of door (tijdelijke) omstandigheden niet meer goed in staat zijn deze activiteiten alleen te ondernemen.
De inzet is vrijwillig. Onkosten die gemaakt worden zijn voor rekening van de aanvrager.
Wilt u bijv. hulp bij:
Info o.a. via onderstaande link:
http://www.swwh.nl/pagina/burenhulpcentrales/
Er worden diverse cursussen op allerlei gebieden aangeboden, ook voor mensen met een beperking.
Kijk bij de organisaties voor het actuele aanbod.
Waar loop je tegenaan als je élke maand krap zit? En als de warme maaltijd, nieuwe schoenen, een verjaardag van jezelf / van iemand anders, schoolgeld of een sportclub geen vanzelfsprekendheid zijn?
Alle kinderen mogen meedoen? https://www.leergeldhoogeveen....
bijstand aanvragen gemeente Hoogeveen https://www.hoogeveen.nl/laag-...
Website: | https://www.leergeldhoogeveen.nl/ |
Activiteiten voor iedereen op wijk en buurtniveau
Mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder worden van harte uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek te gaan of een activiteit te doen.
In Hoogeveen is een breed aanbod van scholing, trainingen, workshops. Kijk bij de verschillende aanbieders voor de gedetailleerde informatie.
U wilt beter Lezen....
U wilt beter Schrijven......
Iedereen met een taalvraag kan langs komen. U wilt graag informatie of advies krijgen over het oefenen met een taalvrijwilliger, over taalcursussen of over programma's op de computer waarmee u zelf aan de slag kunt.
Als u de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kunt u uw gemeente vragen om kwijtschelding. De gemeente beoordeelt dan of u voor kwijtschelding in aanmerking komt.
Kwijtschelding van waterschapsbelasting moet sinds januari 2020 apart worden aangevraagd bij GBLT in Zwolle.
Aanvraag formulier bij gemeente
Telefoonnummer: | 140528 |
Website: | https://www.hoogeveen.nl/belastingen/kwijtschelding-gemeentelijke-belastingen |
Jeugdwerk Nederland richt zich op kinderen, jongeren en jong volwassenen vanaf de leeftijd van 16 jaar. Het gaat in veel gevallen om jongeren met een stoornis in het autismespectrum: ADHD, ADD, ODD, MCDD, Asperger, klassiek autisme, een angststoornis of hechtingsproblemen. Een tweede doelgroep zijn jongeren met verslavingsproblemen. Dan gaat het niet alleen om verslaving aan alcohol of drugs, maar ook die aan gokken of gaming. Ook licht verstandelijk gehandicapte jongeren kunnen bij Jeugdwerk Nederland terecht.
Jeugdwerk Nederland kan al vanaf een leeftijd van 16 jaar met kinderen en jongeren aan de slag. Wel verschilt de begeleiding per leeftijdscategorie. De jongste cliënten verblijven meestal in de eigen thuissituatie en worden ambulant begeleid. Vanaf een leeftijd van 18 jaar ligt de stap naar opvang met 24-uurs zorg voor de hand. Daarvoor zijn diverse opvanglocaties in heel Nederland, voorhanden. Doelstelling is het vergroten van de zelfredzaamheid.
De aangeboden hulpverlening van de Jeugdwerk Nederland wordt gefinancierd vanuit de Jeugdwet, WLZ, WMO en Zorgverzekeringwet. Momenteel is dit alleen nog mogelijk door middel van een persoonsgebonden Budget (PGB).
Het aanmelden van jongeren bij Jeugdwerk Nederland kan op verschillende manieren. In veel gevallen wordt het initiatief genomen door hulpverleners of anderen die heel dicht bij de jongeren staan: ambulante begeleiders, instellingen en jeugdwerkers. Ook kunnen ouders de stap zetten naar Jeugdwerk Nederland. Over het algemeen beschikken cliënten al over een indicatie vanuit de Jeugdwet, WLZ, WMO en Zorgverzekeringswet.
Telefoonnummer: | 010-7612789 |
E-mail: | info@jeugdwerk-nederland.nl |
Website: | http://www.jeugdwerk-nederland.nl/aanmelding/ |
Onze vrijwilligers proberen cliënten te helpen bij de inrichting van hun huis als ze werkelijk niets hebben. Er wordt gekeken naar stoffering en meubels, bedden, matrassen, linnengoed, koelkast, wasmachine, gasstel etc. veelal wordt er gezocht bij kringloopwinkels of op marktplaats. Een klussendienst verleent hulp bij schilderwerk, behangen, vloerbedekking leggen en het ophangen van spullen. Een enkele keer krijgen we iets uit inboedels.Als het budget zeer krap is wordt er bemiddeld via de Voedselbank voor een pakket, eventueel wordt dat aangevuld met andere noodzakelijke behoeften. Ook een inschrijving voor de Kledingbank wordt, indien nodig, gedaan.
Gezinnen met kinderen krijgen voorrang.
We hebben een goed contact met andere hulpverlenende instanties, zoals Promens Care, Werkpro, SWW ed.
Van de cliënt wordt een actieve betrokkenheid gevraagd bij deze diensten.
Allereerst wordt gekeken wat de cliënt zelf kan bekostigen of vanuit eigen netwerken kan krijgen. Zo nodig vult Stichting One aan.
Er zijn 2 soorten WIA uitkeringen: De WGA-uitkering. De IVA uitkering kunt u krijgen als u niet of bijna niet meer kunt werken. De IVA uitkering krijgt u van het UWV, omdat de kans klein is dat u weer aan het werk gaat.
Geldt voor mensen die een loonverlies van tenminste 80% hebben.
Telefoonnummer: | 088 - 8989294 |
Website: | https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/index.aspx |
Vrijwilligers ondersteunen mensen (met een beperking) voor korte of langere tijd bij het beheren van hun post en financiële administratie.
Van de klanten wordt een actieve betrokkenheid verwacht.
Zijn kortingen op uw inkomstenbelasting en premie volksverzekering.
Bijvoorbeeld de algemene heffingskorting of de arbeidskorting. U kunt in aanmerking komen voor de verschillende heffingskortingen. Welke heffingskortingen u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Er zijn verschillende heffingskortingen met de daaraan gebonden voorwaarden::
Algemene heffingskorting (afhankelijk van hoogte inkomen)
inkomensafhankelijke combinatiekorting (u hebt een kind thuis die jonger is dan 12 jaar)
Ouderenkorting (AOW gerechtigd en daarnaast afhankelijk van inkomen)
Jonggehandicaptenkorting (uitkering volgens WIA of Wajong)
Arbeidskorting (Inkomen uit arbeid krijgen en tevens afhankelijk van hoogte inkomen)
Korting voor groene beleggingen (belegt u geld in een groenfonds? Of heb u een groen spaartegoed? dan kunt u korting krijgen)
E-mail: | http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/ |
Vrijwilligers helpen u met het op orde brengen en houden van uw (financiële) administratie. De vrijwilliger helpt u verder bij het:
- ordenen van uw administratie,
- in kaart brengen van inkomsten en uitgaven,
- opstellen van een 12 maandsbudget,
- meer grip krijgen op uw geld en uitgaven,
- schrijven van 'lastige' brieven naar instanties
- invullen van formulieren zoals aanvragen van bijv. zorg- of huurtoeslag of kwijtscheldingen,
- het zoeken naar een oplossing bij (problematische) schulden
- enzovoorts.,
U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiën en maakt zelf keuzes. Ons uitgangspunt is dat u na verloop van tijd zelf weer uw administratie kunt gaan voeren. Als dat niet lukt, dan zoeken we andere ondersteuning. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Wanneer u het gezellig vindt af en toe samen met anderen te eten, dan kan dit in een Sociaal Restaurant. Verspreid over de gemeente eten groepen ouderen (maar ook jongere mensen) samen in een buurt- of dorpshuis of in de ontmoetingsruimte van een wooncomplex.
Wanneer u geïnteresseerd bent om mee te eten of wanneer u in uw eigen omgeving zo’n eetgroep/sociaal restaurant wilt starten, informeert u dan bij de afdeling informele zorg en welzijn wmo team.
Telefoonnummer: | 0528-278855 |
E-mail: | informelezorgenwelzijn@dewoldenhoogeveen.nl |