Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen e.o.

Het Haagje 119
7902 LE Hoogeveen




Het Contactpunt Mantelzorg tracht haar doel o.m. te verwezenlijken door: het faciliteren van de wederzijdse ondersteuning voor mantelzorgers; het opkomen voor alle – collectieve en individuele – belangen van mantelzorgers; het geven van voorlichting aan mantelzorgers en aan organisaties en instellingen.

  • Emotionele ondersteuning: bij de mantelzorgconsulent kan men zijn verhaal kwijt.
  • Praktische ondersteuning: hulp bij regelzaken.
  • Informatie: o.a. over mantelzorg, ziektebeelden, vrijwilligerszorg etc.
  • Voorlichting: aandacht vragen voor het herkennen en erkennen van mantelzorgers via lezingen etc.
  • Respijtzorg: de zorg kan tijdelijk worden overgedragen aan een vrijwilliger of een professionele hulpverlener.
  • Lotgenotencontact: gespreksgroepen voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld voor NAH (niet aangeboren hersenletsel), dementie.

Informatie:

 Stichting Welzijnswerk: Iedere werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur op tel 278855.

     Mantelzorgconsulenten per gebied beschikbaar; informatie via gebiedsteam SWW.

Activiteit:

 Mantelzorg –Vitaal www.mantelzorg-vitaal.nl




Telefoonnummer: 0528 278855 
E-mail: contactpunt@mantelzorghoogeveen.nl
Website: www.mantelzorghoogeveen.nl






Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen e.o. biedt 6 ondersteuningen aan.


Mantelzorgondersteuning

Het geven van mantelzorg is iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan u veel voldoening geven. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. Denk aan stress, oververmoeidheid of lichamelijke klachten.

Mantelzorgondersteuning helpt u de zorglast wat te verlichten. De ondersteuning en advisering van mantelzorgers in de gemeente Hoogeveen is gratis. Het belang van de mantelzorger - jong of oud - staat daarbij voorop.



Bijzonderheden / voorwaarden:

ondersteuning voor mantelzorgers

Wie zorgt voor een langdurig zieke partner, gehandicapt kind of ander familielid, is mantelzorger. De ondersteuning die wij aan hen bieden bestaat uit:

  • Emotionele ondersteuning: bij de mantelzorgconsulent kan men zijn verhaal kwijt.
  • Praktische ondersteuning: hulp bij regelzaken.
  • Informatievoorziening: bijvoorbeeld over mantelzorg, ziektebeelden, vrijwilligerszorg.
  • Voorlichting geven: bijvoorbeeld aandacht vragen voor het herkennen en erkennen van mantelzorgers via lezingen.
  • Respijtzorg: de zorg kan tijdelijk worden overgedragen aan een vrijwilliger of een professionele hulpverlener.
  • Lotgenotencontact: gespreksgroepen voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
  • Contactochtenden voor mantelzorgers & partners
  • Uitgebreide informatie: https://www.swwh.nl/pagina/man...     of:  https://www.hoogeveen.nl/hulp-...  of: https://www.mantelzorghoogevee...  of: https://www.mantelzorg.nl/






Jonge mantelzorgers

Wanneer ben je mantelzorger?

Als jij opgroeit in een gezin met een langdurig zieke of gehandicapte (groot)ouder, broer of zus mag jij jezelf zien als jonge mantelzorger. Speciaal voor jou organiseert de SWW leuke activiteiten om even afstand te nemen van de situatie bij je thuis



Bijzonderheden / voorwaarden:

Voor meer informatie:

http://www.swwh.nl/pagina/jonge-mantelzorgers/




24-uurs zorg

24-uurs zorg aan huis ontvangen is permanente zorg aan huis, dag en nacht. Naast persoonlijke verzorging of verpleging, ondersteunen professionele zorgverleners u bij allerlei huishoudelijke werkzaamheden of begeleiden u bij activiteiten van welzijn en ontspanning, die aansluiten bij uw wensen of interesses.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het inschakelen van 24-uurs zorg. Bijvoorbeeld wanneer u of uw naaste zelfstandig wil blijven wonen, maar permanente professionele ondersteuning nodig is. Of omdat u in afwachting bent van een opname in een verzorgings- of verpleeghuis, hospice of kleinschalige woonvorm. Ook komt het voor dat mensen die in hun laatste levensfase zijn, de wens hebben om thuis te sterven en hiervoor 24-uurs zorg ontvangen.






Begeleiding naar hulpverlening

Thema: luisterend oor bieden, hulpvraag formuleren, contact opnemen met professionals, verwijzing naar professionele instanties.

Mensen die door samenloop van omstandigheden op zichzelf zijn teruggeworpen, die de weg niet weten naar instanties, geen familie, vrienden of kennissen hebben om dit mee te delen of om hen te helpen.



Bijzonderheden / voorwaarden:

De cliënt maakt zelf de keuzes en blijft daar ook verantwoordelijk voor. De vrijwilligers lopen een tijdje mee met een cliënt om hem/haar mogelijkheden te bieden, informatie en tips te geven en te begeleiden. De cliënt blijft zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt.



Verplichtingen:

Er zijn geen kosten verbonden aan onze hulp.




Respijtzorg

Bij respijtzorg neemt iemand van de Vrijwillige Thuisondersteuning of Handen-in-Huis of een professionele hulpverlener even de zorg voor uw naaste van u over. Hierdoor heeft u dan wat tijd voor uzelf.

Respijtzorg kan eenmalig zijn (bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) maar ook met regelmaat worden gegeven: bijvoorbeeld elke week een dagdeel. De zorg wordt tijdelijk volledig overgenomen. Dat betekent dat al uw mantelzorgtaken kunnen worden overgenomen. Dat kan zijn: afwassen, kleine huishoudelijke klusjes, wandelen, spelletjes doen, waken etc.





Uitvoerende organisatie:

Zie voor meer informatie:

http://www.swwh.nl/pagina/respijtzorg/

Logeerkring - MEE Samen